Tutajosok – A tiszaeszlári per dokumentumai

2019-10-09   |   by admin

Sükösd Mihály - Tutajosok - A tiszaeszlári per dokumentumai

Letöltés Tutajosok – A tiszaeszlári per dokumentumai könyvet pdf, epub és mobi

Tutajosok – A tiszaeszlári per dokumentumai.pdf
Tutajosok – A tiszaeszlári per dokumentumai.epub
Tutajosok – A tiszaeszlári per dokumentumai.mobi

 • Jelenkor Kiadó
 • Történelmi
 • 500 oldal
 • Kötés: keménytáblás
 • ISBN: 9789636765255
 • Cikkszám: 1010032
 • Nyelv: magyar hu-HU
 • Kiadás éve:
 • Töltse le az ingyenes PDF Tutajosok – A tiszaeszlári per dokumentumai fájlt. Töltsön le több ezer ebook-ot, könyvet, regényt EPUB, MOBI formátumban, PDF-t ingyenesen és regisztráció nélkül a honlapunkon. Honlapunk egy ingyenes blog, amely lehetővé teszi ingyenes pdf-könyvek, digitális könyv letöltését, minden pdf-könyvet ingyenesen. Általában ez a könyv 10,00 EUR-t fizetett. Itt ingyenesen letöltheti ezt a könyvet PDF formátumban anélkül, hogy többet kellene költenie. A Tutajosok – A tiszaeszlári per dokumentumai PDF letöltéséhez ingyenesen kattintson az alábbi letöltési linkre.

  Tutajosok – A tiszaeszlári per dokumentumai letöltés könyvet pdf, epub és mobi

  Tutajosok – A tiszaeszlári per dokumentumai leírása

  1882-ben egy Tisza menti kis faluban, Tiszeszláron eltünik egy tizennégy éves kis cselédleány, Solymosi Eszter, akit a gazdasszonya vásárolni küldött. Az emberek fecsegni kezdenek a faluban, zsidó gyilkosságot emlegetnek, s mivel a leány nem kerül elő, megkezdődik a vizsgálat, és csakhamar kibontakozik a Dreyfuss-per mellett a 19. század másik nagy, zsidók elleni koncepciós pere. Tiszaeszlár zsidó közösségét rituális gyilkossággal vádolják.
  Két és fél hónapja ülnek a tiszaeszlári zsidók a börtönben, amikor a Tiszán fát szállító rutén és zsidó tutajosok egy női hullába ütköznek a folyón. Tutajos szokás szerint gödröt ásnak, s eltemetik a szerencsétlen halottat, imát mondanak a lelki üdvéért, s aludni térnek. Az éjszaka közepén csendőrök és parasztok verik fel őket álmukból, kiásatják velük a halottat, megszemlélik a ruházatát, tetemét, megállapítják, hogy nincsen elvágva a nyaka, s hogy ruhái megegyeznek az eltünt Solymosi Eszter ruháival.
  A tutajosok békével folytathatják útjukat a folyón, hála nekik, véget ér a tiszeszlári zsidók kálváriája; megtalálták Solymosi Esztert, nincsen elvágva a leány nyaka, elejthetik hát az ellenük emelt vérvádat.
  De a manipulációs gépezet nem áll le.
  Megszületik a koncepció: a nemzetközi zsidóság összefogott, hogy megmentse a gyilkos zsidókat, ezért egy ismeretlen zsidó nő holttestét Solymosi Eszter ruháiba öltöztették, bedobták a Tiszába, hogy a pénzért megvásárolt tutajosok kifoghassák.
  Eötvös Károly, a per tárgyalása során bebizonyította, hogy a zsidók ellen felhozott vérvád nem egyéb, mint az országban akkor feléledő antiszemita politikai irányzat képviselőinek érdekeit szolgáló koholmány, amelyet a vádlottakból kínzásokkal kicsikart vallomásokkal és megfélemlített tanúk valótlan állításaival próbáltak meg a bíróság előtt hihetővé tenni.
  A könyv a tiszaeszlári per dokumentumait és az ezek alapján készült film forgatókönyvét és DVD-változatát tartalmazza.

Leave Your Comment